Podziemne Muzeum?

Dawny Kraków na starych zdjęciach, widokówkach. Stare historie i opowieści związane z miastem.

Podziemne Muzeum?

Postprzez Milka » 23 Lip 2010, 20:20

Witam,
czy ktoś zna jakieś szczegóły dotyczące Podziemnego Muzeum? Ma być podobno pod rynkiem. Może wiecie kiedy ma ruszyć? Bardzo chciałabym odwiedzić Kraków, jak już muzeum będzie otwarte.

Pozdrawiam.
Milka

Re: Podziemne Muzeum?

Postprzez mangolia » 23 Lip 2010, 20:50

Ja sobie buszuję właśnie w poszukiwaniu informacji. Otwarcie ma być we wrześniu. To coś w stylu Krakowa z czasów średniowiecza umieszczonego pod rynkiem teraźniejszego Krakowa. Wyczytałam, że ma być klimatycznie, wizualizację i wszystko zrobione tak jak za tamtych czasów grajkowie uliczni, kramy. Jakieś ekrany z pary wodnej, az moja wyobraźnia tego nie ogarnia. Strasznie chciałabym pojechać, jeszcze jest trochę czasu więc można zebrac więcej informacji przed podjęciem decyzji:)
mangolia

Postprzez Milka » 24 Lip 2010, 11:19

Fantastyczne! Doczytałam, że szklaną windą będzie się zjeżdżać parę metrów pod ziemię! :) Multimedia na najwyższym poziomie. Muszę poszperać, żeby znaleźć dokładny termin otwarcia, to będę mogła hostel rezerwować. Dobrze byłoby wiedzieć wcześniej, bo jednak ciężko o pokój na weekend w Krakowie :(
Milka

Postprzez mangolia » 24 Lip 2010, 11:56

A doczytałaś może sie gdzieś ile wjazd kosztuje? Czy Kraków promuję sie może i wpuszcza za darmo? Taki lansik hehe
Ja juz przestaje wierzyć w to co czytam, jak w jakiejś bajce to brzmi, nie mogę przepuścic zobaczenia takiego cudeńka:) Może jeszcze jakiś clubing się zorganizuje hie hie
mangolia

Postprzez Tentra » 25 Lip 2010, 12:55

Wprawdzie nie wiem jak z cenami wejscia, ale słyszalam w mediach, że wjeżdżać się będzie szklaną windą i bedzie można pozwiedzać sredniowieczne kramy z towarami typu bursztyny, sukna itp. W tle mają brzmieć glosy w różnych językach kosmopolitycznego Krakowa.
Tentra

Postprzez kujawiak » 25 Lip 2010, 14:37

Milka napisał(a):Fantastyczne! Doczytałam, że szklaną windą będzie się zjeżdżać parę metrów pod ziemię!
mangolia napisał(a):Otwarcie ma być we wrześniu. To coś w stylu Krakowa z czasów średniowiecza umieszczonego pod rynkiem teraźniejszego Krakowa.

Super informacje. Wybieram się do Krakowa w październiku więc na 100% muszę tam zajrzeć. Ciekawe po ile będą bilety? ;p Ale chyba warto będzie tam zajrzeć.
kujawiak

Postprzez Martunieczka » 25 Lip 2010, 21:14

Masakra... super rzecz. Wklejcie fotki, jak gdzieś opublikują już. :) Też będę pilotować! :)
Martunieczka

Postprzez Martunieczka » 27 Lip 2010, 21:40

Hej. Wiecie już coś więcej na temat tego rynku podziemnego? Bardzo mnie ten temat interesuje :) Dzięki!
Martunieczka

Postprzez kujawiak » 29 Lip 2010, 08:46

Z fotami to chyba ciężko jak na razie. Jedynie wujek google może pomóc ;)
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35812,4831185.html
http://www.dziennik.krakow.pl/pl/warto-wiedziec/inwestycje-miejskie/986903-szlak-turystyczny-po-podziemiach-rynku-glownego.html
To chyba ciekawsze plany muzeum jakie znalazłem. Jak ktoś ma inne proszę podzielić się z forumowiczami ;)
kujawiak

Postprzez Bjgla » 01 Sie 2010, 16:51

Wow! Jestem w szoku po prostu! Jak czytałam te arty z linków, to faktycznie ze dwa lata temu obiły mi się o uszy jakieś informacje o znaleziskach i planowanym muzeum, ale jakoś mnie to wtedy nie obeszło. A teraz? To niesamowite co zrobili, nie mogę się doczekać otwarcia, żeby pójść i podziwiać! Naprawdę muszę się bardziej swoim miastem zainteresować...
Bjgla

Następna

Wróć do Stary Kraków

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość