studenckie metody uczenia się

jakie studia wybrać, gdzie studiować w Krakowie, życie na uczelniach krakowskich, wrażenia i opinie

studenckie metody uczenia się

Postprzez Sajgonka » 18 sie 2010, 12:41

Zbliża się wrzesień, macie opracowane jakieś metody szybkiego opanowywania materiału? Jakaś błyskotliwa technika, coś co pomaga się skupić, szybciej zapamiętać. Wiem że jest tego wiele, ale jakoś do tej pory nic mi nie pomogło. Bardzo proszę o pomoc i dzielenie się doświadczeniami, myślę że to może być pomocne nie tylko dla mnie.
Sajgonka

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Re: studenckie metody uczenia się

Postprzez Lazer » 31 sie 2010, 20:28

Musisz sprecyzować co ci przeszkadza w nauce. Jedni lubią uczyć się przy muzyce, inni nie potrafią. Najlepiej siąść z herbatą, wyeliminować wszystkie drażniące i rozpraszające czynniki, przewietrzyć pomieszczenie i zacząć przyswajać;) Przy nauce mogą pomagać różne techniki szybkiego czytania, czy sporządzanie map myśli. Te drugie są szczególnie efektywne, bo dają możliwość zapamiętywania i porządkowania wiedzy. Znacznie szybciej się człowiek uczy jak opanuje tą metodę. Wymyślił ją T. Buzan a w Polsce profesjonalne szkolenia robi firma May Agency.
Lazer

Postprzez minuta » 08 lis 2010, 14:43

Najlepiej to po prostu usiąść i ...zacząć się uczyć. Ja zawsze potrafiłam sobie wymyslec tysiące czynności zastępczych, ze sprzątaniem włącznie:) No i oczywiście obowiązkowo herbatka z sokiem malinowym:) W końcu zrozumiałam,ze trzeba się tylko postarać i skupić na tym, co ma się zrobić - działa
minuta

Postprzez Freak » 09 lis 2010, 16:37

haha dokładnie - najlepiej usiąść i się uczyć. tylko że to nie zawsze jest takie łatwe :/ Lenistwo. Na mnie najlepiej działa zbliżający się egzamin :D ale mapy mysli to też fajny pomysł.
Freak

Postprzez Pirat » 30 lis 2010, 16:12

Tez słyszałem o mapach myśli i zastanawiałem się nad takim kursem. Tylko gdzie można się na taki kurs zapisać? Samemu ciężko było by mi się nauczyć (np z książek). Byłbym wdzięczny gdyby mnie ktoś odesłał do profesjonalnej firmy która się tym zajmuje.
Pirat

Postprzez jukrecja » 30 lis 2010, 17:47

Wiesz co, z tego co się orientuję właśnie jedną z lepszych jest ta wcześniej wymieniona agencja. Szkolenia z mind mappingu prowadzi Jarosław Mateński, który jest niesamowitym w tym co robi. Zobacz sobie na tę stronę: http://www.mayagency.com.pl/mindmapping.html Tu jest opisane każde szkolenie oraz najbliższe terminy i miejsca. Mam nadzieję, że się przyda :)
jukrecja

Postprzez Sylwia » 01 gru 2010, 15:50

Notowanie metodą Buzana, czyli mapy myśli... jeśli jeszcze ktoś nie zna:
http://www.psychoster.eu/mindmap.php
Sylwia

Postprzez Kosser » 23 gru 2010, 11:01

Tutaj znajdziecie kilka ciekawych sposobów - metody szybkiego uczenia się
Kosser

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Powrót do Studia