Kraków :: Gdzie najtaniej paliwo, benzyna, diesel w Krakowie

samochody, motocykle. Kluby motoryzacyjne. Dobry i tani mechanik w Krakowie. Pomoc i porady przy naprawie, tuningu. Jaki sprzęt wybrać do auta

Kraków :: Gdzie najtaniej paliwo, benzyna, diesel w Krakowie

Postprzez melhior » 07 mar 2011, 11:12

Gdzie najtaniej w Krakowie jest paliwo, benzyna Pb95, diesel, olej napędowy w Krakowie ? Chodzi mi nie tylko o samo miasto KRAKÓW ale też okolice z dobrej jakości benzyną, paliwem, ON.

Ceny paliwa zmieniają się codziennie, ale ogólnie są stacje gdzie mają najtańsze paliwo w krakowie.

Słyszałem, że najtańsza benzyna w Krakowie to Neste 24h w Krakowie, ale podobno paliwo tam nie zawsze jest dobre i nieraz są duże problemy.

Za to najpewniejsze dobre paliwo ma Shell, ale za to zwykle jest drożej paliwo.
melhior

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Re: Kraków :: Gdzie najtaniej paliwo, benzyna, diesel w Krak

Postprzez dorota » 07 mar 2011, 17:24

Ja wolę dać więcej niż jeździć na tym tanim z Neste, czy z Orlena. Ostatnio tankując na orlenie, samochód nie chciał podjechać mi pod górkę.
Gdy zatankowałam na Shellu to od razu wszystko wróciło do normy.

A jakie są wasze zdania do jakości?
dorota

Postprzez iker » 07 mar 2011, 18:28

tanie paliwo w Krakowie, wcale nie znaczy dobre paliwo

mam znajomego który tankował na tych tanich stacjach benzynowych przy hipermarketach i w paliwie było tyle wody że samochód do remontu, najpierw przygasał w drodze aż zupełnie padł

polecam stacje Shell Kraków, odrobinę drożej ale nie słyszałem złych opinii, Shell to największa marka na świecie i ma dodatkową wewnętrzną kontrolę jakości na swoich stacjach, żeby nie niszczyć swojego wizerunku i jakości.
iker

Postprzez dorota » 08 mar 2011, 19:24

Dzisiaj na Shellu tankowałam benzynę po 5,05zł.
Pewnie drożej niż na innych stacjach, ale na Shell nikt nie narzeka i mam nadzieję, że narzekać nie będzie.

Lepsze 95? Czy jednak dopłacić i 98?
dorota

Postprzez Obustronny » 15 mar 2011, 12:50

dorota napisał(a):Dzisiaj na Shellu tankowałam benzynę po 5,05zł.
Pewnie drożej niż na innych stacjach, ale na Shell nikt nie narzeka i mam nadzieję, że narzekać nie będzie.

Lepsze 95? Czy jednak dopłacić i 98?

Zależy od portfela , jak jest gruby to dopłacić jak widać dno jeździć "po kosztach"
Po wypłacie śmigam na 98 xD
Obustronny

Postprzez grzesiu1100 » 15 mar 2011, 18:34

U mnie to 98 na Shellu lub Blisce. Chociaż teraz paliwo trochę podrożało i trzeba będzie przerzucić się na 95.

Ciekawe jak to samochodzik przeżyje :D
grzesiu1100

Postprzez blancior » 16 mar 2011, 10:53

Małopolska, Kraków: benzyna już ponad 5 złotych za litr

Tankowanie do pełna to od kilku dni prawdziwy luksus. Po podwyżkach na początku roku, w lutym ceny paliw nieznacznie spadły. Jednak kierowcy niedługo mogli cieszyć się obniżką. Od początku marca za paliwo niemalże z każdym dniem płacimy więcej. Na benzynę i olej napędowy kierowcy jeszcze nigdy nie musieli tyle wydawać.

Na większości odwiedzonych przez nas wczoraj stacji benzynowych w Małopolsce za litr paliwa E95 trzeba było zapłacić ponad 5 zł. Najtaniej było na stacji w Nowym Targu (także jeśli chodzi o olej napędowy), najdrożej w Krakowie, Zakopanem, Brzesku i Andrychowie. Właściciele samochodów mają już powoli dość drożyzny.

Jest coraz gorzej - nie kryje oburzenia Joanna Nędza z Chomranic koło Nowego Sącza. - Utrzymuję się z pensji, która niewiele przekracza najniższą krajową, a miesięcznie na paliwo trzeba wydawać kilkaset złotych - ubolewa. Niezadowolonych z podwyżek cen jest o wiele więcej. Niektórzy za pomocą internetu nawołują do bojkotu, głównie sieci największych koncernów naftowych, bo na ich stacjach paliwo jest przeważnie najdroższe. Akcja, podobnie jak wcześniejsze nawoływania do omijania dystrybutorów, pewnie większego efektu nie przyniesie. Trudno przypuszczać, by tysiące osób zrezygnowały nagle z jazdy autem. Kierowcom pozostaje tylko sięgnąć głębiej do kieszeni. Prognozy na najbliższe tygodnie nic nie mówią o możliwych obniżkach na stacjach. Wręcz przeciwnie.

W sobotę Grupa Lotos i PKN Orlen zdecydowały o kolejnej podwyżce hurtowych cen paliw. W gdańskim koncernie 1 tys. litrów benzyn 95 i 98 zdrożał o 5 zł, a oleju napędowego aż o 22 zł. W PKN Orlen 1 tys. litrów benzyny zdrożał o 11 zł, a oleju napędowego o 12 zł. W tym roku jest to w płockim koncernie 34. podwyżka cen benzyny i 28. podwyżka cen oleju napędowego. Dwa pierwsze tygodnie marca zapisały się historycznie wysokimi cenami w krajowych rafineriach. Najpopularniejszą benzynę bezołowiową 95 rafinerie oferowały w średniej cenie 4004 zł netto za 1 tys. litrów, jej gatunkowo lepszy odpowiednik - Pb98 kosztował 4097 zł. W przypadku oleju napędowego historyczny rekord ceny za 1 tys. litrów diesla wyniósł 3941 zł netto.

W krajowych rafineriach zaopatrują się praktycznie wszystkie duże zachodnie sieci stacji. - Tym samym ci, którzy się spodziewają jakiejkolwiek optymistycznej wiadomości dotyczącej tankowania, srodze się zawiodą - oceniają Gabriela Kozan i Jakub Bogucki, analitycy z e-petrol.pl. Ceny hurtowe z opóźnieniem, ale niewątpliwie przeniosą się na ceny na stacjach benzynowych. Skutkiem będą kolejne podwyżki. Obecnie średnia cena benzyny 95 w Polsce wciąż się utrzymuje na poziomie 2-3 gr poniżej 5 zł. - Analiza na ostatni tydzień kalendarzowej zimy, czyli 14-20 marca, wskazuje, że cena benzyny bezołowiowej 95 powinna się mieścić w przedziale 5,00-5,15 zł za litr - straszą analitycy z e-petrol.pl. Więcej niż 5 zł ma kosztować litr oleju napędowego. Krajowe koncerny podwyżki tłumaczą sytuacją na świecie oraz drożejącym surowcem. Twierdzą, że muszą się dostosować, aby zarabiać. Obecnie baryłka ropy kosztuje ponad 110 dolarów. Według analityków jej cena może dojść do 124 dolarów.

cena paliwa bp, cena paliwa lotos, cena paliwa orlean, cena benzyny malopolska, stacja paliw małopolska, tania benzyna małopolska, cena paliwa małopolska, benzyna za 5 zł, benzyna za 5 zł małopolska

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/82 ... 3f1f,1,3,3

Teraz szczególnie trzeba szukać najtańszego paliwa albo przejść na olej opałowy do diesla :mrgreen:
blancior

Postprzez grzesiu1100 » 16 mar 2011, 16:22

Kiedy w końcu paliwa staną w miejscu?

Drożeją i drożeją teraz.

Jeszcze ta Japonia, niedługo za chleb ile będzie trzeba płacić.

A jak ropa się skończy to już będzie koniec.
grzesiu1100

Postprzez zibo » 17 mar 2011, 15:03

Cukier jest tak drogi że trzeba pić gorzką herbatę , zaraz paliwo będzie tak drogie że przesiądę się na skuter ( w sumie to nie głupie rozwiązanie na wiosnę )
zibo

Postprzez kasienka » 17 mar 2011, 16:10

Mój pali 2 litry niecałe przy jeździe 55km na godzinę.

Gdy ściągnęłam blokadę i jeździłam ok. 80km na godzinę to palił strasznie dużo.

Więc na skuter jeszcze dam rade się przesiąść, ale co do gorzkiej herbaty to nie :D
Cukier musi być :P
kasienka

Postprzez omcmagister » 23 paź 2011, 20:57

Z tym paliwem, to trzeba też policzyć czy opłaca się dojechać do najtańszej stacji, bo jeśli jest do niej 6-7km, a auto w korkach spala 10/100, to spalone zostanie paliwa za około 3zł, czyli wyjdziemy na swoje przy tankowaniu 30 litrów z różnicą cen 10 groszy, a zatem obecnie trzeba szykować ponad 150zł za tankowanie - a to oszczędnym trudno jest wydać na raz.
omcmagister

Postprzez barciu » 28 sty 2012, 16:16

dorota napisał(a):Ja wolę dać więcej niż jeździć na tym tanim z Neste, czy z Orlena. Ostatnio tankując na orlenie, samochód nie chciał podjechać mi pod górkę.
Gdy zatankowałam na Shellu to od razu wszystko wróciło do normy.

A jakie są wasze zdania do jakości?

Moje zdanie jest takie, ze nie masz samochodu i pojecia zielonego o paliwie albo shell ci placi za reklame w co watpie.
barciu

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Powrót do Motoryzacja