Kraków bilet MPK przez komórkę SMS: mPay, skycash, moBilet

Infrastuktura tramwajowa, autobusowa, rowerowa, trolejbusowa, kolejowa.

Kraków bilet MPK przez komórkę SMS: mPay, skycash, moBilet

Postprzez szymonia » 09 lut 2011, 12:04

W Krakowie płatności za bilety MPK przez telefon SMSem

no to mamy w końcu jakąś alternatywę do automatów biletowych niewydających reszty :D System Skycash wprowadził opcję płacenia za bilet przez telefon i działa to całkiem powiem wam, prosto i logicznie, zresztą można zobaczyć na stronie http://skycash.com/Bilety.html
Nie wiem jak wy, ja juz korzystam.

kraków bilet mpay, kraków bilety w systemie mpay, mobilet, jaka cena za bilet? Jak kupić bilet mpk przez komórkę, internet? Czy bilety autobusowe, tramwajowe są w tej samej cenie?
szymonia

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Re: Płatność za bilety przez telefon

Postprzez cracau » 09 lut 2011, 16:37

cos sie placi dodatkowo czy caly koszt = koszt biletu?
cracau

Re: Płatność za bilety przez telefon

Postprzez vinczi » 13 lut 2011, 16:22

Od poniedziałku pasażerowie krakowskiej komunikacji miejskiej zyskają kolejną możliwość zakupu biletu za pomocą telefonu komórkowego. Wtedy w życie wejdzie umowa pomiędzy Zarządem Infrastruktury Komunalnej i Transportu, a firmą mPay. Kupowanie biletów komunikacji miejskiej za pomocą systemu mPay będzie bardzo proste.

Pasażer będzie musiał się zarejestrować w specjalnym serwisie i doładować swoje konto odpowiednią kwotą. Żeby skasować bilet będzie trzeba połączyć za pomocą specjalnego kodu z operatorem.

Już od grudnia 2010 roku w Krakowie działa inny system zakupu biletów przez komórkę, obsługiwany przez firmę moBILET. W styczniu 2011 r. za pomocą telefonu komórkowego w systemie moBILET krakowianie zakupili niemal 11 tys. biletów komunikacji miejskiej za ok. 20 tys. zł.

- Dane te pokazują, że zainteresowanie tą formą zakupu rośnie. Największym powodzeniem cieszyły się bilety 15minutowe normalne, jednoprzejazdowe normalne i 15 minutowe z ulgą ustawową - mówi Michał Pyclik z ZIKiT.
Ten, kto biedny i szczęśliwy, jest bogaty, że bardziej nie trzeba. (William Shakespeare)
vinczi

Re: Kraków bilet przez komórkę SMS: system mPay, skycash moB

Postprzez Gość » 14 lut 2011, 14:12

Trzeba sie gdzies rejestrowac, gdzies logowac, cos sciagac, instalowac ... co za bzdety ...

Nie wystarczyloby np. wyslac SMS pod specjalny numer np. 198 o tresci

- bilet normalny, linia 19
- bilet ulgowy ustawowy
- bilet godzinny

Koszt bylby taki samo co koszt kupna biletu w kiosku czy automacie. Pasazer dostawalby sms zwortny z potiwerdzeniem kupna biletu i informacja, ze bilet jest wazny np. tylko w dniu 14-02-2011 w linii 19 itp itp wiadomo wszystko mozna doprecyzowac, chodzi o to aby maxymalnie cos uproscic, a nie utrudniac. Sam korzystam z MPK raz na miesiac, wiec chetnie bym wysylal smsa, a nie latal po kioskach, gdzie nigdy nie maja wydac reszty, albo probowac kupic bilet w automacie, gdzie nigdy nie ma wydac i dodatkowo wypluwa wiecznie bilon.

Podsumowujac : pomysl super, wykoananie jak zwykle po polsku, czyli do dupy
Gość

Postprzez marakesz » 14 lut 2011, 19:39

Rejestracja w 'mobilet' moze nie jest wymagajaca, choc sam serwis "gubi" model aparatu natychmiast po utworzeniu konta. Malo tego, linki do aplikacji wysylane sa metoda 'push' (wot, technika), ktora nigdy sie nie przyjela i nie jest obslugiwana przez wspolczesne smartfony (w rezultacie zeby dostac takiego linka trzeba po rejestracji poprosic o niego osobnym mailem).
Aplikacja to juz prawdziwy majstersztyk. ot, chocby wpisanie numeru linii juz potrafi rozdraznic, bo okazuje sie ze tekst wpisywany jest przykryty przez tymczasowy, w rezultacie mamy kilka napisow jeden na drugim. dalej nie probowalem. po takiej ilosci napotkanych gniotow poczekam az to troche dojrzeje, bo teraz jest to po prostu kpina.
marakesz

Postprzez Obustronny » 18 lut 2011, 12:05

Korzystałem już z tej usługi w innych miastach. Nie ma napotkałem na żadne przeszkody , program jest sprytny i coraz bardziej rozpowszechniany w Polsce. Zamiast narzekać powinniśmy się cieszyć że nie trzeba do kiosków latać za biletami.
Obustronny

Postprzez marian881 » 19 lut 2011, 00:33

Pierwsze słyszę o takiej usłudze i powiem Wam szczerze że jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem. Pomimo mojego wieku staram się być na bieżąco z nowinkami technicznymi, no ale kurcze tym to mnie mocno zaskoczono. Czego to ludzie nie wymyślą... :D
A możecie mi jeszcze powiedzieć jak to działa ? Powiedzmy że wysyłam tego smsa i co wtedy ?
Pracownikowi sprawdzającemu bilety (Kanarowi) pokazuje sms'a z treścią zwrotną ? W jaki sposób udowadniam mu że płaciłem za bilet poprzez tę usługę ?
marian881

Postprzez Obustronny » 20 lut 2011, 11:49

marian881 napisał(a):Pierwsze słyszę o takiej usłudze i powiem Wam szczerze że jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem. Pomimo mojego wieku staram się być na bieżąco z nowinkami technicznymi, no ale kurcze tym to mnie mocno zaskoczono. Czego to ludzie nie wymyślą... :D
A możecie mi jeszcze powiedzieć jak to działa ? Powiedzmy że wysyłam tego smsa i co wtedy ?
Pracownikowi sprawdzającemu bilety (Kanarowi) pokazuje sms'a z treścią zwrotną ? W jaki sposób udowadniam mu że płaciłem za bilet poprzez tę usługę ?

Tutaj kupisz bilet i dowiesz się wszystkiego

http://www.mobilet.pl/home.htm

Kanarowi trzeba pokazać telefon z "skasowanym" biletem w aplikacji.
Obustronny

Postprzez Duszek » 23 lut 2011, 17:27

Duża wygoda z tymi biletami , w ten weekend będę miał okazje sprawdzić jak to działa :)
Duszek

Re: Kraków bilet MPK przez komórkę SMS: mPay, skycash, moBil

Postprzez Gość » 07 mar 2011, 02:08

Ja polecam mPay, banalne rozwiazanie, wystarczy podac na stronie nr. telefony, zasilic konto i zamawiac bilety. Swietne rozwiazanie, korzystam od tygodnia. Natomiast na moim telefonie "mobilet" niestety nie dziala poprawnie, nawet do nich pisalem maile ale wszystki odbijaja.. :/
Gość

Postprzez mPayer » 10 mar 2011, 11:58

marian881 napisał(a):Pierwsze słyszę o takiej usłudze i powiem Wam szczerze że jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem. Pomimo mojego wieku staram się być na bieżąco z nowinkami technicznymi, no ale kurcze tym to mnie mocno zaskoczono. Czego to ludzie nie wymyślą... :D

-----------

W mPay nie trzeba wgrywać zadnej aplikacji - działa na większości telefonów w oparciu o kody serewisowe (PLUS, PLAY, ORANGE). Ta sama technologia stosowana jest przy doładowania ch telefonów na kartę.
Aktywujesz konto dzwoniąc pod *145#, ustawiasz do niego PIN i otrzymujesz nr rachunku bankowego, na który robisz przelew zasilający swoje konto mPay. Potem możesz kupować bilety, parkować czy opłacać doładowanie telefonu na kartę do wysokości środków, które masz na tym koncie.
Dzięki bezpłatnym kodom serwisowym zapłacisz za bilet tyle samo co w kiosku :) A przy kontroli mówisz kontrolerowi, że kupiłeś bilet mPayem, dzwonisz pod bezpłatny numer na jego identyfikatorze i okazujesz mu SMS z potwierdzeniem, który dostaniesz po wykonaniu tego połączenia. SMS przychodzi wraz ze specjalnym kodem i dzieki temu kontroler wie że, to ty a nie kto inny okazał mu konkretny bilet.

Polecam zajrzeć na: http://www.mpay.pl/dla_uzytkownikow/bilety_krak.html
mPayer

Postprzez mPayer » 10 mar 2011, 12:20

Gość napisał(a):Trzeba sie gdzies rejestrowac, gdzies logowac, cos sciagac, instalowac ... co za bzdety ...

Nie wystarczyloby np. wyslac SMS pod specjalny numer np. 198 o tresci

- bilet normalny, linia 19
- bilet ulgowy ustawowy
- bilet godzinny

Koszt bylby taki samo co koszt kupna biletu w kiosku czy automacie. Pasazer dostawalby sms zwortny z potiwerdzeniem kupna biletu i informacja, ze bilet jest wazny np. tylko w dniu 14-02-2011 w linii 19 itp itp wiadomo wszystko mozna doprecyzowac, chodzi o to aby maxymalnie cos uproscic, a nie utrudniac. Sam korzystam z MPK raz na miesiac, wiec chetnie bym wysylal smsa, a nie latal po kioskach, gdzie nigdy nie maja wydac reszty, albo probowac kupic bilet w automacie, gdzie nigdy nie ma wydac i dodatkowo wypluwa wiecznie bilon.

Podsumowujac : pomysl super, wykoananie jak zwykle po polsku, czyli do dupy

-----------------

Fajny pomysł, tylko kto pokrywałby koszt obsługi takiego SMS-a: operator komórkowy, czy ten co oferuje usługę zakupu przez telefon. Raczej żaden z nich, bo nikt do interesu przecież nie będzie dokładał :)

W mPay zamiast SMS wysyłasz kody serwisowe, które są bezpłatne i dzięki temu możesz kupić bilet w takiej samej cenia, jak w ckiosku. Trzeba jednak założyć sobie konto i zasilać je co pewien czas - na razie w PL nie ma możliwości dopisania do faktury telekomunikacyjnej kosztu zakupu czegoś, co usługą telekomunikacyjną nie jest. Założenie konta i utrzymanie konta nic nie kosztuje i zawsze można się wycofać.

Osobiście płacę w ten sposób za parkowanie i bilety w innym mieście i jako polskie wykonanie uważam je za bardzo wygodne, a w sytuacjach awaryjnych (brak kasy w kieszeni, nocna pora, nie działający biletomat itp.) to pełen komfort.

Poza tym w mPayu nie trzeba nic instalować - zakładasz konto przez telefon, zasilasz je przelewem pod wskazany nr rach. bankowego i możesz działać.
mPayer

Postprzez lifehacker » 10 mar 2011, 20:52

Opisaliśmy wszystkie 3 sposoby na stronie polskiego Lifehackera: http://lifehacker.com.pl/pl_lh/?p=324

Tak w ogóle to jest bardzo wdzięczny temat ;) Konkurencja zawsze jest potrzebna - być może to zmusi operatorów usługi do dalszego jej upraszczania.

Pytanie czy ktoś z Was używa w Krakowie SkyCash? I jakie macie doświadczenia z tym i pozostałymi usługami?
lifehacker

Postprzez hossa82 » 17 kwi 2011, 22:35

Fajny pomysł, tylko kto pokrywałby koszt obsługi takiego SMS-a: operator komórkowy, czy ten co oferuje usługę zakupu przez telefon. Raczej żaden z nich, bo nikt do interesu przecież nie będzie dokładał :)

A zastanawiałeś się kiedyś dlaczego ktoś sprzedaje w kiosku bilety po takiej cenie jaka jest na nich wydrukowana?
Zapewne w hurcie mógł je kupić nieco taniej. I dokładnie tak byłoby tym razem: z 2.50 zl bilet, operator odliczylby sobie koszt wyslania tego SMS-a, podobnie jak sprzedawca w kiosku tez ponosi pewien koszt. Wiele bankow jakos wysyla SMS-y z haslem jednorazowym za darmo. Podobnie, mozna placic w ten sposob na cele charytatywne i tez koszt wyslania SMS-a jest gdzies sprytnie ukryty. Uwazam, ze obecne rozwiazanie jest DO DUPY.... powinno byc zrobione tak jak z SMS-ami w konkursach audiotele, tudziez SMS-ami charytatywnymi.
hossa82

Postprzez bukiet » 22 cze 2011, 06:02

Marza platnosci przez sms premium jest bardzo duza nawet 100%. Druga sprawa masz tylko kilka kwot. Nie da sie zaplacic np. 3.10 zl. Nie bylobu wielu chetnych gdyby bilet 3.10zl mial kosztowac 7zl. Marze na bilety mpk w kioskach w krakowie sa z tego co wiem kilka groszy na bilecie. wiele kioskow odmowilo ich sprzedazy.
bukiet

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Następna strona

Powrót do Transport miejski i kolejowy