Komunikacja miejska w Krakowie [pytania, skargi]

Infrastuktura tramwajowa, autobusowa, rowerowa, trolejbusowa, kolejowa.

Komunikacja miejska w Krakowie [pytania, skargi]

Postprzez anka80 » 15 sty 2010, 20:32

Sytuacja wygląda tak: mam bilet na jedną linię, powiedzmy 129. Obiło mi się coś o uszy, że jeśli jadę po tej samej trasie kilka przystanków innym autobusem (np. 139), to mam prawo podjechać nim jeden przystanek, który nie pokrywa się już z trasą 129 (czyli zboczyć z trasy na którą mam bilet). Przynajmniej kiedyś tak ponoć było.

Wiecie coś na ten temat? Jest gdzieś taki zapis w regulaminie MPK? Z góry dziękuję za pomoc!
anka80

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Re: Komunikacja miejska w Krakowie [pytania, skargi]

Postprzez turbomen » 15 sty 2010, 20:56

Masz w regulaminie:

§ 6. p. 2. Pasażerowie korzystający z biletu okresowego na określoną linię lub dwie linie komunikacyjne są uprawnieni do przejazdów po trasie tej/tych linii (od przystanku poprzedzającego rozpoczęcie wspólnej trasy do pierwszego przystanku po ustaniu wspólnej trasy) pojazdami każdej innej linii.

Powiedzmy, że autobus na który mamy bilet zatrzymuje się na przystanku "Rondo Barei", a ten w którym jedziemy, również na przystanku o tej nazwie ale z innej strony ronda (powiedzmy trochę dalej). to już jest traktowane jako "ustanie wspólnej trasy" i musisz wysiąść.
turbomen

Postprzez skuterro » 18 sty 2010, 13:42

wstyd sie przyznać ale mam problem na temat autobusów i biletów a musze nieraz sie przejechać. Czy można je kupić u kierowcy? Czy są jakieś automaty do biletów w krakowie ? Ogólnie jezdze tylko 304 ale muszę jechać 163 i tam raczej automatu nie ma?
skuterro

Postprzez merkel » 18 sty 2010, 13:56

jak nie ma automatu, to mozna kupic u kierowcy - 25 albo 35 gr drozej niz normalnie.. mamy tez w krakowie kioski (takie z prasa dla przykladu), ktore dosc czesto prowadza rowniez i sprzedaz biletow.

Najgorsze że bilety u kierowcy są dużo droższe niż normalnie.
Krakowianka z dziada pradziada
merkel

Postprzez henio » 19 sty 2010, 13:49

Jak dojachać MPK Kraków powiedzmy z Nowego Kleparza na ul.Babińskiego, a właściwie w rejon skrzyżowania Babińskiego-Zawiłej. Czy jest tam gdzieś blisko przystanek autobusowy? Jakim autobusem tam dojechać, tak, żeby nie iść daleko pieszo.

Będę wdzięczny za pomoc. Próbowałem przez wyszukiwarki, ale jest wszytko ogólnie i nic na temat. A mnie chodzi konkretnie o ul.Babińskiego 4.
henio

Postprzez lonia » 19 sty 2010, 14:18

Linie 106, 166, 253 - przystanek "Skośna". Z Kleparza trzeba dojechać czymś, co jedzie na Ruczaj i się przesiąść - najlepiej na Grota-Roweckiego. 8-)
lonia

Postprzez vacerrosa » 20 wrz 2010, 09:11

Witam, jak mogę z przystanku na Armii Krajowej (tego zaraz koło trzech wielkich biurowców - Newtona, Edisona, obojętnie czy na prawo czy na lewo ;p) dojechać pod UP na Ingardena / AGH? Jaką linią? ;)
Z góry dzieki.
vacerrosa

Postprzez Karolinaaaaaaaaaa » 18 lut 2011, 12:06

Witam! 25.02 wybieram się na weekend do Krakowa. Moim celem jest oczywiście zwiedzanie Starego Miasta. Mój hotel jest na ulicy Marii Konopnickiej 33 ( czy to jest daleko od mostu?). Mam pytanie: Jak tam najwygodniej dojechać? Ew. poprosiłabym o różne możliwości. Załóżmy, że start będzie ze skrzyżowanie Krakowskiej i Dietla. Czy mogłabym prosić o źródło rozkładów i wskazówkę, którym autobusem powinnam się poruszać?
Moje drugie pytanie jest podobne, ale może wydać się głupie. Wychodząc z Dworca Głównego, by udać się na Stare Miasto - piechotą czy komunikacją? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź Krakowiakom :-)
Karolinaaaaaaaaaa

Postprzez vinczi » 18 lut 2011, 13:55

Prosze tutaj masz link MPK Kraków komunikacja miejska rozkład jazdy:

http://www.mpk.krakow.pl/pl/wyszukiwarka-polaczen/

W Krakowie Stare Miasto jest jest o krok od Głównego Dworca PKP. Wychodzisz z dworca zaraz obok masz Galerie Krakowska a na przeciwko niej przejscie podziemne i po drugiej stronie już jest Stare Miasto i Rynek. Miłego weekendu w Krk ;)
Ten, kto biedny i szczęśliwy, jest bogaty, że bardziej nie trzeba. (William Shakespeare)
vinczi

Postprzez Karolina242 » 26 kwi 2011, 16:23

Absurdy MPK w Krakowie

Chciałam podzielić się z Państwem historią, która spotkała mnie i moją koleżankę dzisiaj, w autobusie linii 164 w granicach godziny 17 na trasie Rondo Matecznego - Piaski Nowe.
Codziennie wracając z pracy jeździmy różnymi liniami (albo 164 albo tramwajami w kierunku Bieżanowa) dlatego najczęściej kupujemy bilety w automatach (większość pojazdów MPK jest teraz
w takie wyposażona), jeżeli nie ma automatu, kupujemy bilety u kierowcy. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze automat/kierowca mają wydać wobec czego staram się mieć
odliczoną kwotę jak najbardziej zbliżoną do sumy, którą będę miała zapłacić. Dzisiejszego dnia po wejściu do autobusu od razu udałam się do kierowcy z odliczoną kwotą 3,80zł, bilety
miały kosztować 3,75. Kierowca spojrzał na pieniądze i powiedział, że nie sprzeda biletów, że kwota musi być odliczona. Absurd, pomyślałam, i powiedziałam, że nie musi
wydawać, niech weźmie 3,80 i poproszę o bilety które chciałam zakupić. Ku mojemu jeszcze większemu zdziwieniu kierowca zaparł się, że biletów mi nie da i pieniędzy nie przyjmie.
5 groszy różnicy? Rozumiem, gdybym to ja chciała być dłużna, ale przecież chcę uczciwie zapłacić za przejazd, a kierowca MPK nie chce mi sprzedać biletu! Raczej byłam tą sytuacją rozbawiona
i lekko zirytowana. Oczywiście dwa przystanki dalej wsiadło dwóch panów kontrolerów. Nie pomogły tłumaczenia, że chciałyśmy zapłacić za bilety, nie pomogło wstawienie się za nami kilku osób
w autobusie mówiących, że byli świadkami całej sytuacji i że to kierowca nie chciał nam sprzedać biletu. Dziękuję serdecznie wszystkim w autobusie, którzy poparli nas w absurdalnej sytuacji,
dziękuję Panom Kontrolerom, że potwierdzili że sytuacja jest absurdalna i poinformowali mnie, że mogę zgłosić się do Rady Miasta z petycją żeby na następny raz
kierowca mógł przyjąć ode mnie 5 groszy więcej. Nie dziękuję kierowcy za zamiecenie sprawy pod kierownicę, bo to w końcu on nie chciał 5 groszy więcej, które teraz ma
nas kosztować 72 zł w ciągu 7 dni wpłacone na ulicy Wawrzyńca. Nie zamierzam tego tak zostawić ponieważ uczciwie chciałam zapłacić za przejazd, a spotkałam na przeszkodzie ścianę
absurdów. Skarga do MPK zostanie złożona, szkoda tylko że kolejnym absurdem jest to, że mogę ją złożyć osobiście tylko do godziny 16, czyli do godziny do której większość
ludzi normalnie pracuje...
Karolina242

Postprzez mkm3 » 18 sie 2011, 18:48

Ja mam propozycję zmian w komunikacji nocnej niewielkim kosztem.
- linia 601 - wydłużenie trzech kursów w dni powszednie, co godzinę do Mydlnik
- linia 902 - zmiana trasy: Port Lotniczy - po stałej - Piastowska, Czarnowiejska, Słowackiego, Pawia - Dworzec Główny Wschód
- linia 618 - wydłużenie przez Kościuszki, Księcia Józefa do Bielan
- linia 614 - wydłużenie do Os. Złocień
- linia 132 - skrócenie do Aleji Przyjaźni
- linia 501, 174 - skrócenie do Placu Centralnego
- linia 163 - zmiana trasy: Powstańców Wielkopolskich - po linii 174 - Kombinat

To choć trochę poprawi km.
mkm3

Postprzez figa » 24 wrz 2011, 23:06

UWAGA!!!!!!! DO POMYSLODAWCOW TERMINALA NA POWSTANCOW WIELKOPOLSKICH-TO JEST WIELKIE NIEPOROZUMIENIE!!! A SKROCENIE TRASY LINII 163 KARYGODNE!!!!!!!!!!PRZYWROCCIE LINIE 163 PO STAREJ TRASIE!!!JEST TO UTRUDNIENIE DOJAZDU DLA WIELU LUDZI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PROKOCIM TO PRZECIEZ NIE JEST WIES A TRZEBA SIE TYLE RAZY PRZESIADAC I MARZNAC NA PRZYSTANKACH!!!KURDWANOW TAK ZOSTAL WYROZNIONY A NOWY PROKOCIM MA STARE SMIERDZACE TRAMWAJE I DO NOWEJ HUTY NIE MOZNA BEZPOSREDNIO DOJECHAC!!!!!!!!!!!!!
figa

Postprzez sweeper » 02 lut 2012, 22:53

dzień dobry :)
od poniedziałku będę zmuszony korzystać z komunikacji publicznej w Krakowie
dlatego mam pytanie jak z dworca PKS (lub innego przystanku po którym porusza się PKS jadący z Wadowic) dostać się na ul. Armii Krajowej 18 (budynek Galileo)?
na miejscu muszę być przed 11:00 w poniedziałek i przed 9:00 w pozostałe dni (wystarczy jak będę 5-10 minut wcześniej)

czy ktoś może mi pomóc w w/w temacie?

PKS jakim będę jeździł jest relacji Kraków - Bielsko-Biała, ale powiązanie tego z dostaniem się do Galileo to jakaś abstrakcja dla mnie jako osoby która nie korzystała za takich "wielkomiejskich atrakcji"

będę niezmiernie wdzięczny za pomoc :)
sweeper

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Powrót do Transport miejski i kolejowy