Jaki wybrać kierunek studiów ?

jakie studia wybrać, gdzie studiować w Krakowie, życie na uczelniach krakowskich, wrażenia i opinie

Re: Jaki wybrać kierunek studiów ?

Postprzez martin » 29 maja 2011, 13:05

Ja w Krakowie skończyłem licencjat z rachunkowości, teraz mieszkam we Wrocławiu i poszerzam wiedzę na podyplomówce( studia podyplomowe we Wrocławiu ). Myślę, że nie ma reguły jeśli chodzi o wybór dobrego kierunku studiów, po prostu trzeba mieć szczęście w znalezieniu dobrej pracy po studiach i umieć się "wkręcić" w branżę + oczywiście ciągła edukacja, dlatego teraz poszedłem na podyplomowe studia.
martin

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Postprzez konio » 30 maja 2011, 13:39

W swoim poście OREJRO informuje kandydatów na studentów aby mocno zastanowili się przed wyborem nauki w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego APEIRON z Krakowa,

Twierdzi tak m.in dlatego, że wspomniana szkoła z kontroli przeprowadzonej przez Państwową Komisję Akredytacyjną otrzymała NA KIERUNKU ADMINISTRACJA ocenę WARUNKOWĄ - tj najgorszą ze wszystkich uczelni w Krakowie w których kontrolowano ten kierunek studiów

Jak podaje Profesor Marek ROCKI - przewodniczący Państwowej Komisji Akredytacyjnej " "Jeśli uczelnia ma dwie ostatnie oceny z czterostopniowej skali należy się jej WYSTRZEGAĆ..." dodatkowo Profesor twierdzi że "Sprawdzać można ofertę kadrową i naukową oraz bazę dydaktyczną i laboratoryjną" - link do wywiadu poniżej.

http://kutno.naszemiasto.pl/serwisy/matura%202011/889237,na-jakie-studia-po-maturze-sprawdz-uczelnie-na-ktora-sie,id,t.html

APEIRON na kierunku ADMINISTRACJA OTRZYMAŁ OCENĘ WARUNKOWĄ zatem cytując Pana Profesora ROCKIEGO i korzystając z Jego wskazówek należy się jej...

Jak sprawdzić ofertę kadrową? Znajdźcie na stronie szkoły jej kadrę dydaktyczną, zatem należy się tej szkółki.....

Jak sprawdzić bazę dydaktyczną i laboratoryjną skoro szkoła do tego czasu wynajmuje sale w szkołach średnich. mając na uwadze wywiad Profesora Rockiego należy się jej......
konio

Postprzez PiotrekD » 09 cze 2011, 09:04

Ja polecam UEK dawniej AE !!! Są różne kierunki fajne, ale ja kończyłem gospodarkę przestrzenną :) Generalnie ciężko jest wylecieć...Ale i tak się sporo nauczyłem i poszerzyłem światopogląd, no i mam teraz MGRa Ekonomii. Pracę w banku właśnie dostałem Kredyt Bank. Wcześniej przez trzy lata byłem przedstawicielem handlowym.
Zapraszam na KRAKOWSKĄ stronę http://www.pokrakowsku.blogspot.com
PiotrekD

Postprzez rekin » 04 sie 2011, 11:26

mój znajomy ukończył licencjat w Apeiron i był bardzo zadowolony, z kadry, z podejścia do studenta, mówił że są tam też dość niszowe kierunki, których nie ma na większości uczelni w krakowie
rekin

Postprzez Soros » 09 sie 2011, 11:19

Moja znajoma z rezygnowała ze studiów w Apeironie. Kończy teraz Bezpieczeństwo Narodowe na Krakowiskiej Akademii i jest bardzo zadowolona z tej zmiany. Twierdzi że wykładowcy w Krakowskiej Akademii to mundurowi perfekcjoniści przygotowujący do pracy w bezpieczeństwie - w każdym obszarze.

http://www.ka.edu.pl/wydzialy/wydzial-n ... ykladowcy/

Inny znajomy podjął studia na Bezpieczeństwie Wewnętrzym w Katowicach - BO MAJĄ BARDZO TANIO. Uzyskali dofinansowanie z Unii Europejskiej.

http://www.gallus.pl/Bezpieczenstwo-Wew ... 3wodBywaUw
Soros

Postprzez rekin » 31 sie 2011, 22:25

zrezygnowała, a możesz napisać dlaczego dokładnie. ja słysze dobre opinie o tej szkole, mój kolega i jego znajomi z roku byli zadowoleni, chwalili sobie kadrę
rekin

Postprzez soros » 05 wrz 2011, 15:01

Zrezygnowała, bo jak Twierdzi było bEZNADZIEJNIE!!!
soros

Postprzez dorotka » 09 wrz 2011, 18:45

Widocznie co się komu podoba - też mam znajomych studiujących w Apeironie (bezpieczeństwo wewnętrzne) i sobie chwalą przede wszystkim program nauczania, ale kadrę też. Najwyraźniej każdy ma inne odczucia.
dorotka

Postprzez soros » 11 wrz 2011, 08:32

No właśnie. W kwestii Apeirona. Szkoła oceniona słabiutko. Najgorsza ocena kierunku administracja ze wszystkich uczelni kontrolowanych przez PKA w Krakowie. Skoro chwalisz to przedsięwzięcie to może wiesz takie rzeczy?

1. Kto prowadzi zajęcia w Apeironie skoro jest tam tak fajnie. Pytam bo na stronach nie mogłem doszukać się informacji o wykładowcach?? Jeszcze ich nie ma? Już ich nie ma? Inne powody?:)

2. Dlaczego kandydaci do szkoły nie mogą dowiedzieć się z kim będą mieli wykłady??? Przecież twierdzisz że znajomy chwalił kadrę. Większośc uczelni chwali się kadrą - po to aby przyciągnąc kandydatów.

3. Czy to prawda że wśród wykładowców Apeirona którzy przygotowują do specjalności Bezpieczeństwo nie ma ani jednego specjalisty z służb mundurowych? tak twierdzą moi znajomi. Może dlatego ani słowa o fachowcach???

4. Czy zajęcie są nadal prowadzone w salkach z ławkami dla dzieciaczków w szkole podstawowej przy ul. Topolowej w Krakowie?? Kolega kiedys zapisał się do Apeirona i m.in. z tego powodu oraz paru innych niezbyt pochlebnych dla szkoły zrezygnowałł.

Jest takie forum na "gazeta.pl"na którym jedna z osób pobierających naukę w Apeironie - tak wynika z jej postu pisze:

"słuchajcie w APEIRONIE , az tak tragicznie nie jest, jak sie chce to sie zaliczy tylko troszke nerwów to kosztuje i kasy .DWA razy wznawiałem studia w apeironie ,z drugim razem wziolem sie do roboty i jakos powoli koncze .1 wznowienie całkowicie olałem nie chodziłem do szkoły nie zaliczałem i.t.d czyli moja wina. SŁUCHAJCIE POSTARAJCIE SIE A ZALICZYCIE..... To chyba kwnintesencja:))))
http://forum.gazeta.pl/forum/w,245,99949096,127929425,Re_Wyzsza_Szkola_Bezpieczenstwa_Apeiron_w_Krakow.html

Co w kwestii wykształcenia realia rynkowe???? Pracodawcy nie lubią kandydatów do pracy, którzy kolekcjonują dyplomy. Dla nich liczą się studia ukończone na renomowanych uczelniach. Dyplomy wyższych szkół prywatnych, o których nigdy nie słyszeli, są dla nich bezwartościowe".
http://praca.wp.pl/title,Dla-szefow-licza-sie-tylko-dyplomy-dobrych-uczelni,wid,13699540,wiadomosc.html?ticaid=1d011&_ticrsn=5

Liczą się wyłącznie dyplomy uniwersyteckie i uznanych szkół wyższych. Szefowie często zatrudniają osoby, które studiowały na kierunku niezwiązanym ze stanowiskiem, ale za to na uznanej uczelni. Wiedzą, że kandydat prezentuje wysokim poziom i musiał ciężko pracować, by tę uczelnię ukończyć.
http://praca.wp.pl/strona,2,title,Dla-s ... omosc.html
soros

Postprzez Kuba » 25 lis 2011, 21:49

A nie myslałeś o jakiejś mundurówce? ja byłem w podobnej sytuacji i poszedłem do Apeironu i teraz planuję do wojska dalej. Spoko szkoła, na serio, bardzo dobrze wyposażona i dobra kadra.
Kuba

Postprzez kolo » 07 gru 2011, 00:05

Po co na studia jeśli chesz wstąpić do wojska. Matura wystarczy. Nie nakręcaj nieuświadomionych.

Apeiron dobrze wyposażony? Nie żartuj. Jeśli chcecie zobaczyć tę szkólkę, to wpadnijcie do Zespołu Szkół przy ul. Rzeźniczej:))

Od poniedziałku do piątku to szkoła średnia, a co dwa tygodnie na sobotę i niedzielę to podobno szkoła wyższa Apeiron:))

No tak - w końcu budynek ma kilka pięter:)P))) To chyba wyższa ale od czego;)
kolo

Postprzez Ziarko » 18 sty 2012, 16:30

Jeśli myślicie o mundurówce to tylko studia w Krakowskiej Akademii. Macie do wyboru Bezpieczeństwo Narodowe i Bezpieczeństwo Wewnętrzne. Rewelacyjni wykładowcy. Generałowie, oficerowie - wybitni specjaliści.

Jest kampus z pełną infrastrukturą. Biblioteka, czytelnie, kawiarnie, kafejka intenetowa, opieka medyczna, parking, sale multimedialne, wymiana miedzynarodowa z innymi uczelniami i wiele innych elementow które cechują każdą "normalną" uczelnię.

Unikajcie Apeirona. Zajęcia prowadzone w zespole szkół przy ul. Rzeźniczej w Krakowie - DRAMAT patrząc przez pryzmat porównania warunków do studiowania, kadry dydaktycznej, obsługi studenta itp.
Ziarko

Postprzez karski1 » 13 lut 2012, 18:40

Myślę, że warto wspomóc się dyskusją na temat najbardziej przyszłościowych kierunków. Ja np. wyczytałam w tym wątku http://pwsz-tarnow.edu.pl/Najbardziej-p ... i%C3%B3w-t o różnych przyszłościowych kierunkach. Myślę, że obecnie nie ma sensu studiować ekonomii bo po niej nie ma pracy.

Lepiej właśnie zainspirować się takimi informacjami o kierunkach które zapewnią pracę i na tej podstawie podjąć decyzję o kierunku.
karski1

Postprzez Kamilka24 » 28 mar 2012, 10:12

Ja wybrałam wszib w krakowie, studiuję informatykę. Kierunek ciężki, ale przyszłościowy :D
Widze po kolegach z wyższych lat, ze radza sobie po studiach wiec i ja licze na szybkie znalezienue pracy w swojej branzy :)
Kamilka24

Postprzez Sandrasko » 15 maja 2012, 11:24

Hej, od pewnego czasu interesuja mnie studia w Krakowie a mianowicie reklama i marketing... niestety szukam w internecie czegos na ten temat i nie moge znależć żadnych studiów związanych z tym kierunkiem :/ Czy ktoś może mi pomóc? :)
Sandrasko

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Studia