Apartamenty Kaskada ul. Dobrego Pasterza (SuperKrak)

Rynek pierwotny, nowe domy, mieszkania, apartamenty, osiedla, deweloperzy, budowa w Krakowie i okolicy

Apartamenty Kaskada ul. Dobrego Pasterza (SuperKrak)

Postprzez krokus » 17 sty 2011, 09:13

Apartamenty Kaskada w Krakowie

Inwestor: SuperKrak
Projektant: Skoczek & Wojdacki
Miejsce: ul. Dobrego Pasterza
Czas realizacji: III kwartał 2012

Przy ul. Dobrego Pasterza w Krakowie firma Super Krak buduje kompleks apartamentowy. Pierwszy etap inwestycji stanowią dwa budynki tarasowo wznoszące się w kierunku północnym.

Ceny mieszkań, jakie opinie?
krokus

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Re: Apartamenty Kaskada ul. Dobrego Pasterza (SuperKrak)

Postprzez polane » 29 sty 2011, 23:59

drogo, bardzo drogooo !!
na ich stronie sa ceny. Nie wiem o jaki luksus tutaj chodzi... Miec widok na sasiada za oknem ? Co z tego ze beda duze balkony i tarasy jak zima trwa pol roku. Widok : na co ? sasiada i na blok obok stojacy ? Pozatym nie jestem pewny czy te "luksusowe" mieszkania beda az tak nasloniecznone...bo jak dobrze sie popatrzy chociazby na wizualizacje to te okienka wygladaja malenkie pod tymy tarasami...
I dodam na koniec, prosze zwrocic uwage jaka bedzie ta dzialekcza intensywnie zabudowana moze nawet az za bardzo...
I gdzie tu szukac "eksluzywnosci" za 8000zl za metr ?????
polane

Postprzez robin » 11 lut 2011, 20:48

Witam, nie wiem jak apartamenty Kaskada ale mieszkania na Bociana wybudowane przez Super Krak to jeden bubel. W co drugim mieszkaniu awarie instalacji sa na porzadku dziennym a deweloper a zadnym razie nie poczuwa sie do uznawania reklamacji. Czesto sami lokatorzy sa obwiniani sa za usterki. Pani Sabina z biura sprzedazy raz mi powiedzila ze przeciez za taka cene nie mozna wymagac nie wiadomo jakiego standardu a cena to 6200zl-7000 zl/metr!!!
robin

Postprzez Japa » 17 lut 2011, 13:46

Zauważcie jeszcze że NIE mają gruntu, tylko użytkowanie wieczyste..
Doliczcie pewnie z 1000 zł rocznie haraczu za użytkowanie..
Moim zdaniem ceny są z kosmosu
Japa

Postprzez zuzi » 19 mar 2011, 09:21

Ceny z kosmosu? Hmmm dziwne postrzeganie rzeczywistości... Proszę w takim razie znaleźć budynek o takiej architekturze, doskonałym wykończeniu (stolarka okienna), lokalizacji (+ w przyszłości szybki tramwaj), z pewnym developerem za niższą cenę.... ŻYCZĘ powodzenia :P

Ja już zarezerwowałam i uważam tę decyzję za najlepszą, jakiej mogłam dokonać. 7 tys za metr to po prostu POLSKIE REALIA. Niestety, żyjemy w chorym kraju tak, żeby na 1 m2 pracować 2 miesiące to już przegięcie. Ale wyjścia nie ma, jakbyśmy nie kupowali na potęgę, to może zeszliby w końcu z cen. Ale kupujemy i kupować będziemy w pędzie za 'lepszym' życiem. Może jak przyjdzie niż dem. to się uspokoimy.
Do tego czasu życzę wszystkim wytrwałości.

Pozdrawiam.
zuzi

Postprzez Japa » 22 mar 2011, 21:14

Ja nadal uważam że ceny są zbyt wysokie i zdania nie zmienię (pomimo że mnie stać wydać te 7k za m2)
Wystarczy przestudiować GUS i wskaźniki produkcji budowlanej, poza tym tak jak pisałem wcześniej developer NIE POSIADA gruntu, ma go oddane w użytkowanie wieczyste, a co za tym idzie koszt utrzymania mieszkania będzie znacząco wyższy. W tym roku zmieniły się stawki, zdrożało o prawie 600% w KRK.

Tramwaj? Chyba za 20 lat, na razie nie ma planów w strategii rozwoju Krakowa do roku 2020 żeby go zbudować, to tylko pobożne życzenia.
Widok na dwa wieżowce Bumy, ewentualnie rondo Barei, i dach supermarketu OBI, faktycznie za ponad 7k bezcenne :)
Co tu daleko szukać:
- DomBud, pareset metrów dalej, lokalizacja podobna ceny ok. 6k (budynki niższe)
- Buma, parędziesiąt metrów dalej, ceny ok. 6k
- osiedle Akademickie (przy akademikach Politechniki), cena od 5.5k do 6.5k (bloki 4piętrowe)
Wszystkie ceny do negocjacji, wszędzie grunt będzie własnością mieszkańców.
Nikt mnie nie przekona że cena na poziomie ponad 7k za m2 to atrakcyjna, tym bardziej że są developerzy którzy potrafią wybudować za niższą cenę przy tej samej jakości materiałów.
To moja prywatna opinia, każdy ma swój rozum i własne pieniądze do wydania... :)
Japa

Postprzez zuzi » 24 mar 2011, 19:04

A ja tam nadal uważam, że to najlepsza inwestycja :)

Nad młynem też już myślałam, ale niestety, nie ma z niego jak wyjeżdżać :( ja chcę w lewo, a droga (lublańska) prowadzi mnie w prawo wprost na 29listopada...bo pod estakadą nie ma zawrotki - to całe życie się męczyć i jeździć w kierunku przeciwnym do zamierzonego? nie umiem tego zrozumieć...
Buma - familijne, ok, ale dużo niższy standard- taki blok zwykły kwadrat, który za 10 lat bedzie wyglądał jak blok z huty
A osiedle akademickie.. chyba tylko dla pracowników naukowych z tego co wiem, choć mogę się mylić.
Poza tym cena za grunt to nie wiecej niz 1000 zł na rok.. a dodatkowo mają niebawem znieść tę chorą ustawę o u.wiecz. bo to jakiś archaizm - pozostałość po dawnych dziwnych czasach

O widokach nie będę dyskutować, bo jak komuś potrzeba widoków to powinien na wieś się wyprowadzić, gdzie pola i łąki zielone,gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała ;)

Aktualnie mieszkam na os. Śliczna i mam tu mieszkanie - nie jest wcale tak kolorowo, jakby się moglo wydawać. Po roku się wszystko zaczyna sypać, a klatki wyglądają jak te z blokow os.Tysiąclecia bez mała ;)

tak czy inaczej nikogo nie zamierzam przekonywać do kaskady. Ja kupuję i wiem, że to dobra inwestycja także na przyszłość. przynajmniej nie zginie wśród wszystkich tych nieudanych realizacji marnych projektów słabych architektów. Jesli ktoś ma życzenie mieszkać w pokojach bez okien i bez wyjścia na balkon albo z balkonikiem-pierdzielnikiem 3m to jego wola. ja wybieram wygodne mieszkanie
zuzi

Postprzez Japa » 24 mar 2011, 20:26

Nie, no super, 1000 zł, czyli ponad 80 zł za mc, to wcale nie jest mało. Teraz płacę 75zł za rok za grunt pod budynkiem :)
Co do balkonu, sam posiadam 15 m2 i też sądziłem że im większy tym lepszy, po paru latach mi przeszło, prawie z niego nie korzystam, a widok mam na tereny zielone.
Co do jakości nie chcę się wypowiadać co do tej inwestycji (na planach wygląda ładnie, jak będzie wyjdzie w praniu), mogę tylko porównać to co SuperKrak budował na Siewnej, jakość jest przeciętna, nie odbiega od standardów.
Japa

Postprzez Zajdel » 13 kwi 2011, 16:19

czytam te wymiane pogladow i mam nieodparte wrazenie ze "zuzi" to chyba dla dewelopera pracuje :? po tych zachwalaniach az przepatrzylem oferte i znalazlem tylko jedno mieszkanie za ok 7tys/m2 i to jak na zlosc z balknikiem ok 4,5m2. reszta 7290/m2, 7390/m2 i tak dalej az do niebotycznch 8500/m2. duze tarasy sa OK....glownie dla tych ktorzy kupia mieszkanie na 6-7-8 pietrze; nizsze pietra szczegolnie od wewnetrznej strony, slonca nie uswiadcza. tak na logike to zeby slonce dotarlo do kazdego okna przy betonowej zabudowie balkonow i dosc duzej srednicy balkonow to caly budynek musialby miec ksztalt stozka, no ale architekt pewnie wie lepiej;). mam nadzieje ze zuzi zarezerwowal/a mieszkanie na 7 lub 8 pietrze;). jesli chodzi o standard to poki co jest na papierze...o standardzie wykonania bedzie mozna rozmawiac dopiero jak sie to zobaczy w realu.
Zajdel

Postprzez zuzi » 04 maja 2011, 07:40

po pierwsze chciałabym wyjaśnić wszystkim, że nie pracuję, i bynajmniej nie planuję, pracy w tym obszarze. Po prostu przymierzam się do zakupu mieszkania, co, mam nadzieję, przyznają Państwo, nie jest rzeczą bagatelną. Przyglądam się z uwagą Państwa komentarzom, słucham opinii innych osób i są kwestie, w których mogę przyznać rację. Rzeczywiście, obawiam się problemu użytkowania wieczystego, ale tego nie przeskoczę - albo się zdecyduję, albo trzeba szukać dalej (dodam, że przy podpisywaniu umowy rezerwacyjnej nikt nie poinformował mnie o fakcie dzierżawy gruntu, na którym ma powstać osiedle - pytanie, czy mogę renegocjować cenę z powodu zatajenia tak ważnej informacji przez developera? - tzn. oczywiście, że mogę, pytanie tylko, czy mam szansę cokolwiek osiągnąć w tej kwestii).
a do Zajdel - nie wiem, jak budynek będzie wyglądał po ukończeniu prac, ale żywię nadzieję, że będzie odpowiadał temu z wizualizacji. Ważne są dla mnie głównie drewniane okna oraz duży taras - i oczywiście każdy ma prawo do własnych preferencji. ja chce latem swobodnie wystawić 2 fotele, stół, mieć zielone krzewy obok i spokojnie zjeść śniadanie na dużym stole. takie marzenie. ot co :)
Pozdrawiam
zuzi

Postprzez Karol123 » 08 maja 2011, 22:25

Witam. Faktycznie, wybór i zakup mieszkania to nie błaha decyzja. Dlatego trzeba wziąć pod uwagę nie tylko wizualizacje i mieć nadzieję że będzie dobrze ale warto też zasięgnąć opinii o inwestorze, może odwiedzić dotychczasowe realizacje, porozmawiać z ich mieszkańcami i oczywiście wyjaśnić kwestię własności gruntu. Po podpisaniu aktu notarialnego nie będzie odwrotu od decyzji, a spłata dla tych którzy posiłkują się kredytem potrwa często do emerytury. Oto kilka istotnych aktualizacji dotyczących użytkowania wieczystego. Po więcej informacji odsyłam m.in. do Gazety Prawnej:
"Poselski projekt nowelizacji ustawy o przekształceniu użytkowania wieczystego w prawo własności nieruchomości jest aktualnie dyskutowany w Sejmie. Według projektu przekształcenie powinno dokonać się ODPŁATNIE. Jeśli zmiany wejdą w życie, dotychczasowi użytkownicy wieczyści staliby się właścicielami z chwilą wejścia w życie zmian i dalej płaciliby tyle, ile jeszcze pozostało im do zapłaty za użytkowanie wieczyste do momentu jego wygaśnięcia (na ogół opłata roczna wynosi 1% wartości nieruchomości tak by przez okres użytkowania wieczystego 100 lat spłacić nieruchomość, ale ostatecznie opłatę i podwyżki opłat ustala gmina). Wysokość opłat za przekształcenie stanowiłaby suma opłat rocznych za okres od 2012 r. do końca użytkowania, według stawki obowiązującej w 2011 r. Opłata byłaby rozłożona na raty przez okres, do którego miało trwać wieczyste użytkowanie. Nadal niejasna jest kwestia waloryzacji opłat. Interesy samorządów(obecnych właścicieli gruntów oddanych w użytkowanie wieczyste) miałaby zagwarantować HIPOTEKA. Nieziszczona w dniu wydania decyzji o przekształceniu część opłaty, czyli kwota rozłożona na raty – byłaby zabezpieczona HIPOTEKĄ PRZYMUSOWĄ NA NIERUCHOMOŚCI lub LOKALU" (oprócz hipoteki na rzecz banku w przypadku kredytu). Dlatego przed podpisaniem umowy notarialnej warto wyjaśnić z deweloperem/aktualnym użytkownikiem wieczystym czy i kiedy będzie przekształcał grunt na własność i czy wniesie całość opłaty za przekształcenie zanim powstanie wspólnota czy też koszt przekształcenia zostanie przeniesiony na przyszłą wspólnotę i tak naprawdę lokatorzy będą musieli zapłacić za wykup gruntu gdyż jego cena nie jest w tym momencie wliczona w cenę metra lokalu (chyba powinna być przy takiej stawce za metr). Jedno jest pewne, z punktu widzenia kosztów dla kupującego mieszkanie z użytkowaniem wieczystym gruntu to nie to samo co własność mieszkania i gruntu.Pozdrawiam.
Karol123

Postprzez mari » 16 maja 2011, 13:35

Witam,
bardzo proszę o kontakt osoby, które mają rezerwację w kaskadzie. Mam problem z uzyskaniem informacji o wysokości opłat za użytkowanie wieczyste. Pani z biura stwierdziła, że nie poda informacji, a ja jeśli chcę, mogę iść szukać sobie gdzie indziej mieszkania. Baaaardzo nieładnie. Zniechęcili mnie do kupna tego pseudoluksusowego osiedla. Co sądzicie? Chyba nie powinno się kupować aż tak w ciemno :( to nie komuna. a propos, klienta powinno się bardziej szanować. kaskada, baaardzo nieładnie....
mari

Postprzez Japa » 16 maja 2011, 20:17

W RuaBonita 50m2 to koszt około 500 - 600 zł rocznie.
Więc możesz przyjąć podobną kwotę
Japa

Postprzez Karol123 » 16 maja 2011, 21:49

Może następująca informacja będzie pomocna: Ogólne stawki za dzierżawę i użytkowanie wieczyste są publikowane przez Gminę Miasta Kraków w Biuletynie Informacji Publicznej Miasta Kraków: http://www.bip.krakow.pl/?id=207&sub=za ... 2%26WAR%3D. Ostatnia aktualizacja publikacji miała miejsce w 2010r. Niestety kategorie stawek są bardzo ogólnikowe no i trzeba by znać wartość gruntu (co jest bardzo istotne dla przyszłych lokatorów jeśli wspólnota miałaby kiedyś sama przeksztalcać użytkowanie wieczyste we własność - proszę pamiętać że po wejściu w życie nowelizacji ustawy dot.przekształcenia użytkowania wieczystego we własność, Gminy nie bedą miały obowiązku przyznawać bonifikaty (90%, 50%) właścicielom starających się o przekształcenie gruntów zabudowanych na cele mieszkaniowe, ). Być może bardziej szczegółowych informacji udzielają w Referacie Opłat i Badania Sposobu Zagospodarowania Nieruchomości Oddanych w Użytkowanie Wieczyste, ul.KASPROWICZA 29, 31-523 KRAKÓW, pokój nr. 317. Oczywiście najlepiej byłoby uzyskać informacje bezpośrednio u żródła tzn. od dewelopera. Wytrwałym życzę powodzenia.
Karol123

Postprzez Japa » 19 maja 2011, 06:04

Z ostatniej chwili

* koszty użytkowania wieczystego miejskich gruntów (stawki mogą zostać podniesione nawet do 5 proc. wartości terenu); - aktualnie jest 1% jak dobrze pamiętam

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798, ... kowie.html
Japa

Reklamy są emitowane zgodnie z zasadami Google i nie są werifikowane przez forum-krakow.pl. Prosimy być ostrożnym i dokonać własnej oceny reklamowanego produktu.

Następna strona

Powrót do Inwestycje mieszkaniowe